Degustace

Všichni chceme pít dobré víno. Klasickým a oblíbeným testem kvality vína je jeho degustace, která odhalí případné vady a naopak vyzdvihne přednosti. Dojmy a pocity analyzujeme hlavně zrakem, čichem a chutí. Tyto smysly poskytují zásadní informace o kvalitě vína.

„Degustace není jen doménou profesionálních degustátorů, kteří určují šampióny a udělují zlaté medaile. Ale může být i oživením příjemného posezení s přáteli. Vždyť vlastně nejde o nic jiného, než si o víně pěkně popovídat.“

Klíčem ke zrakovému hodnocení je dokonale čistá sklenice z čirého skla. Očima pak proti světlu zkoumáme čistotu a barvu vína. Zejména pro bílá vína platí, že by měla být zcela čirá a jiskrná. Již pouhá intenzita barvy může napovědět odrůdu a stáří vína. Zpravidla, ale ne absolutně, platí, že při stárnutí získávají bílá i červená vína intenzivnější odstíny.

163

Dobré víno má vonět po víně. Pokud již první čichový kontakt s vínem je nepříjemný, určitě není něco v pořádku. Naopak dobrá vína dokáží rozehrát celou paletu aromat, vůní i jemných tónů a nádechů. Nosem se nejprve čichá ke sklenici v klidu, což umožňuje rozpoznat nejjemnější a nejtěkavější vůně. Teprve poté je vhodné sklenicí kroužit, podle intenzity kroužení se z vína uvolňují postupně další – těžší aromata.

A konečně po hodnocení vizuálním a čichovém přichází na řadu ochutnání vína. Platí, že chutnat bychom měli malým douškem, který před polknutím převalujeme po celém jazyku, abychom nasytili chuťové pohárky. I při ochutnávání se můžeme k vínu ještě jednou „přivonět“ tak, že mezi zuby vtáhneme ještě trochu vzduchu. Vzniklá aromata se ještě jednou dostanou do nosní dutiny. Pak teprve pomalu polkneme a sledujeme jak dlouho a jaká zůstává v ústech dochuť.

Základem degustace ovšem není ani tak samotná technika, jako umění popsat, co vlastně cítíte.

„Umění degustovat znamená umění pojmenovat.“

Každý člověk je individualitou a jeho smysly fungují trošinku jinak. Proto mají vinaři vlastní „hantýrku“, jejímž prostřednictvím do nejmenších nuancí přibližují, co vlastně jejich smysly vnímají. Víno tak může být například „jiskrné“ s „něžnou“ vůní, „květinovým“ aromatem či „elegantním“ charakterem.

Pokud se ochutnává více vín najednou, většinou se dodržuje zásada, že bílá vína by se měla "koštovat" před červenými, suchá před sladkými, mladá před starými a levná před drahými. Ani to však není žádné dogma. Právě Miloš Michlovský při degustacích často volí kombinaci bílé, červené, bílé, červené.

Chcete-li se dozvědět více o degustování vín doporučujeme knihu Miloše Michlovského - Encyklopedie degustace vína.

164

Degustace u nás

Vlastníme moderní a krásné degustační prostory s příznačným názvem „ENOTHECA“.
V případě zájmu o degustaci u nás, neváhejte a kontaktujte nás. Ochutnávky pro max. 100 zájemců.
9304

Prostory pro degustaci

Kontakt

www.enotheca.cz
Filip Michlovský
Tel.:
+420 777 569 600
E-mail: michlovskyf@michlovsky.com
Facebook: www.facebook.com/WineGalleryRakvice